Jakie smaki oferuje nasza kuchnia czyli krótka charakterystyka tego, co z reguły jest jadane na obiad.

Posted on 22/07/2019 7:28am

Pomysłów na zdrowy, pożywny obiad pewnie będzie tak dużo, ilu jest samych kucharzy. Chyba każdy z nic ma pomysł na wyjątkowe, niepowtarzalne danie, jakim będzie mógł zachwycić swoich gości. W naszej kulturze obiady najczęściej składają się z dwóch dań, to znaczy dania głównego oraz zupy.
Krem z dyni
Author: mbba.pl
Source: mbba.pl
Kuchnia polska proponuje bardzo dużą ilość zup, powiedzieć wręcz można, że stanowią one nasze narodowe dziedzictwo. Przepisy na zupy to takie, w których wykorzystać można w zasadzie wszystkie całoroczne i sezonowe warzywa, często będą się w nich pojawiać różne mięsa, ryż lub makaron. Do takich najpopularniejszych, można powiedzieć naprawdę klasyków, zalicza się zupa fasolowa. Podstawą do jej przyrządzenia jest fasola, warzywo często niedoceniane przez wielu ludzi. A przecież fasola jest zaliczana do najzdrowszych warzyw, jakie u nas rosną, jest świetnym źródłem cennego białka, składników mineralnych i witamin. Fasolową zupę gotuje się na wiele różnych sposobów, zależnie od kucharza i użytych przez niego przypraw może się bardzo różnić wyglądem i smakiem.



Inne przepisy poznasz na:

Jeśli będzie chodzić o drugie dania, to w naszej kuchni panują mięsa pod różną postacią. Kucharze niezwykle często wybierają drób pod wszelaką postacią, tu najczęściej używany jest kurczak, ale coraz większą popularnością cieszą się indyki i kaczki. Bardzo popularna jest także wołowina, jest ona wprawdzie sporo droższa, ale daje jedzeniu z niej przygotowanemu niepowtarzalny smak. No i nie można zapomnieć o klasycznych świnkach, to przecież w końcu kotlet schabowy i kapusta w wielu kręgach jest symbolem naszej narodowej kuchni.


Zupa dyniowa
Author: Restauracja Pieprz i Wanilia
Source: Restauracja Pieprz i Wanilia
Ale z wieprzowiny można zrobić wiele innych, rewelacyjnych, ten kto chociaż raz miał okazję spróbować karczek marynowany w piwie z pewnością będzie wiedział, o czym tu się mówi. Jeśli chodzi o sposoby przyrządzania, to w naszej kuchni wykorzystuje się w zasadzie. Duszenie, smażenie i pieczenie pozwala na uzyskanie różnych smaków, jeżeli do tego dobry kucharz będzie umiał wszystko przygotować i dobierze odpowiednie dodatki, to na pewno wrażenia smakowe będą długo pamiętane.

Tags: danie, dania, dodatki, obiad