Jakie smaki oferuje nasza kuchnia czyli krótka charakterystyka tego, co z reguły jest jadane na obiad.

Posted on 20/04/2019 8:11am

Pomysłów na zdrowy, pożywny obiad pewnie będzie tak dużo, ilu jest samych kucharzy. Chyba każdy z nic ma pomysł na wyjątkowe, niepowtarzalne danie, jakim będzie mógł zachwycić swoich gości. W naszej kulturze obiady najczęściej składają się z dwóch dań, to znaczy dania głównego oraz zupy.


Krem z dyni
Author: mbba.pl
Source: mbba.pl
Kuchnia polska proponuje bardzo dużą ilość zup, powiedzieć wręcz można, że stanowią one nasze narodowe dziedzictwo. Przepisy na zupy to takie, w których wykorzystać można w zasadzie wszystkie całoroczne i sezonowe warzywa, często będą się w nich pojawiać różne mięsa, ryż lub makaron. Do takich najpopularniejszych, można powiedzieć naprawdę klasyków, zalicza się zupa fasolowa.

Nie możesz doczekać się kolejnych postów? Stworzyliśmy dla Ciebie hiperłącze do witryny (https://www.gastropuls.pl/urzadzenia/urzadzenia-grzewcze/kuchnie-gastronomiczne.html), które da Ci szansę, by zapoznać się z wielką dawką nowych informacji.

Podstawą do jej przyrządzenia jest fasola, warzywo często niedoceniane przez wielu ludzi. A przecież fasola jest zaliczana do najzdrowszych warzyw, jakie u nas rosną, jest świetnym źródłem cennego białka, składników mineralnych i witamin. Fasolową zupę gotuje się na wiele różnych sposobów, zależnie od kucharza i użytych przez niego przypraw może się bardzo różnić wyglądem i smakiem.

Inne przepisy poznasz na:

Jeśli będzie chodzić o drugie dania, to w naszej kuchni panują mięsa pod różną postacią. Kucharze niezwykle często wybierają drób pod wszelaką postacią, tu najczęściej używany jest kurczak, ale coraz większą popularnością cieszą się indyki i kaczki. Bardzo popularna jest także wołowina, jest ona wprawdzie sporo droższa, ale daje jedzeniu z niej przygotowanemu niepowtarzalny smak. No i nie można zapomnieć o klasycznych świnkach, to przecież w końcu kotlet schabowy i kapusta w wielu kręgach jest symbolem naszej narodowej kuchni.


Zupa dyniowa
Author: Restauracja Pieprz i Wanilia
Source: Restauracja Pieprz i Wanilia
Ale z wieprzowiny można zrobić wiele innych, rewelacyjnych, ten kto chociaż raz miał okazję spróbować karczek marynowany w piwie z pewnością będzie wiedział, o czym tu się mówi. Jeśli chodzi o sposoby przyrządzania, to w naszej kuchni wykorzystuje się w zasadzie. Duszenie, smażenie i pieczenie pozwala na uzyskanie różnych smaków, jeżeli do tego dobry kucharz będzie umiał wszystko przygotować i dobierze odpowiednie dodatki, to na pewno wrażenia smakowe będą długo pamiętane.

Tags: danie, dania, dodatki, obiad