Przygotuj sałatkę, która podbije żołądki Twych znajomych!

Posted on 16/10/2020 8:29am

Najpopularniejsze dania to te, które nie potrzebują dużej ilości czasu do przygotowania, a jednocześnie można je przygotować niskim kosztem. Do grupy takich dań z pewnością można dodać sałatki!


W ich przyrządzeniu nie ma nic skomplikowanego i mała jest szansa na to, że nam nie wyjdzie. Przepisy na sałatki w nieograniczonej ilości znajdziemy w sieci.

sałatka
Author: Basheer Tome
Source: http://www.flickr.com
Zrób smakowitą sałatkę, która na stałe zagości w Twoim domowym jadłospisie

Łatwą w przyrządzeniu jest sałatka meksykańska. Jest barwna i robi się ją błyskawicznie! Bez dwóch zdań uświetni jakąś nieoczekiwaną imprezę. Do jej sporządzenia będziemy potrzebować: 2 papryki, puszka czerwonej fasoli, 200 gram sera żółtego, 1 puszka ananasów, 1 puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasoli, biała część z pora, 4-6 łyżek majonezu, sól i pieprz. Ananasa trzeba odsączyć od słodkiej marynaty, w ten sam sposób postąpić z czerwoną fasolą i kukurydzą. Do tego celu można skorzystać z durszlaka, kukurydzę i fasolę przepłukać przez moment pod chłodną wodą, następnie poczekać moment by pozwolić zbędnej wodzie ociec. Aby por miał ładny kolor i był delikatny należy zalać go najpierw wrzącą wodą, po czym uczynić to samo korzystając z zimnej wody. Ser żółty rozdrabniamy przy użyciu tarki z grubymi dziurkami, a ananasa tniemy w paski. Paprykę kroimy w kostkę. Ogół poćwiartowanych produktów wkładamy do jednej miski, wtedy należy dodać majonez i przyprawy. Przed zjedzeniem należy wstawić ją na 30 min. do lodówki. Jest to potrawa ekspresowa, tania i niezwykle nieskomplikowana do przyrządzenia - nęci
surówka
Author: jules
Source: http://www.flickr.com
kolorystyką, a należycie dopasowane składniki sprawią, że zrobisz ją jeszcze niejednokrotnie. Zobacz też jak przygotować inne sałatki: naWersja dla osób uwielbiających ostre sałatki

Do zrobienia sałatki meksykańskiej, która będzie ostra musimy mieć:
20 dag czerwonej fasoli z puszki, 20 dag kukurydzy z puszki, paprykę, cebulę, dużo majonezu, czosnek, 3 jaja ugotowane na twardo, odrobinę zielonego ogórka, chipsy meksykańskie, pikantny dip meksykański, odrobina pikantnego keczupu, 20 dag fileta z kurczaka, olej, przyprawy: gyros, sól, pieprz, chilli. Zieleninę ćwiartujemy w sześciany. Przy pomocy tarki rozdrabniamy jajka. W tym samym czasie wrzucamy pokrojony i przyprawiony filet z kurczaka na wok. Wyciśnięty oliwa czosnkowa sklep goodfood mieszamy z majonezem. Nasze danie wkładamy do salaterki warstwami. Na samym dnie kładziemy ogórka, następnie 1/2 kukurydzy, fasoli i papryki, później mięso, i znów połowa kukurydzy, fasoli, papryki. Ważne aby co parę warstw nakładać na nie dip, keczup i przyprawy. Na wierzchu także nakładamy majonez i obsypujemy jajkiem i chipsami. Buen provecho!

Zachęcam również sprawdzić różne przepisy tutaj: sprawdź tutaj.

Tags: przyprawy, jajka, czerwone papryki