Sezon grillowy zupełnie zaczęty - w jaki sposób zdrowo przyrządzać posiłki?

Posted on 14/04/2019 5:09pm

Przypiekać na ruszcie możemy nieomalże wszystko: mięsa, ryby, wędliny, świeże warzywa, owoce tudzież sery. To, co kładziemy na ruszcie, jest zależne od inwencji kucharza i apetytu ludzi. Znaczące jest tymczasem, aby wyrabiane posiłki były zdrowe. Nie każdy albowiem może sobie przyzwolić na kaloryczne mięsa i mocno wypieczony chleb.


Przenośne grille
Grillowanie to fenomenalny sposób na to, aby spędzić czas z rodziną albo przyjaciółmi. Przeważnie na ruszcie lądują kiełbasy. Nie każdy człowiek albowiem zdoła sobie pozwolić na taką radość, choćby ze względów zdrowotnych. U starszych ludzi mogą występować kłopoty z cholesterolem bądź sercem, u młodszych dla przykładu z trzustką. Tłuste i mocno spieczone dania bez wątpliwości nie ulepszą stanu zdrowotnego tychże ludzi. W czasie pieczenia w wysokiej temperaturze może dochodzić do tworzenia się niepokojących dla zdrowia wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. Związek ten robi się też w czasie sporządzania dań w piecu, smażenia na patelni i wędzenia.

Uznany jest za rakotwórczy, wobec tego trzeba go unikać w pożywieniu. Najzdrowsze jest chude mięcho drobiowe a także ryby. Nie zapomnij ich przyprawić świeżymi ziołami, jakie z uznaniem wymienią sól. Dołóż również sałatki: sałatka z zielonych ogórków jak również sałatka z fasolki szparagowej będą wystrzałowe i doskonałe. Potrawy z rusztu mogą być wyśmienite i zdrowe za jednym zamachem - dla wielu jest to dalej pojęcie oderwane (tutaj: z zielonych ogórków). W sieci lub gazetach wykopiemy sporo przepisów z tego typu zamysłem - dania z drobiu z sałatką grecką, mięso wołowe z sosem na bazie jogurtu czy szaszłyki.

Kanapka
Author: MSM Mońki
Source: MSM Mońki
Pierwszorzędne są też grillowane warzywa, jakie sprezentują uczucie sytości, a dosmaczone ziołami i obrobione cieplnie na ruszcie osiągną niesamowity aromat. Unikaj pozyskiwania tacek z skończonym zamarynowanym mięsem na ruszt. Tego rodzaju dania bywają nieświeże i wyjątkowo kaloryczne.

Mnóstwo ludzi jednoczy potrawy z grilla wyłącznie z kiełbaskami czy karczkiem. Naturalnie, są to produkty, jakie najczęściej wstawiamy na ruszt, jednak nie powinno się zapominać o daniach z drobiu, warzywach - pod warunkiem, że nie polejemy ich litrem oleju i także nie podamy z sosem na podstawie majonezu - są zdrowe i wspaniałe. Idealnie sprawdzi się oczywiście sałatka z zielonych ogórków i sałatka z fasolki szparagowej (zobacz ten przepis: z fasolki szparagowej).

Tags: grill, sałatki, warzywa, potrawy, jarzyny